08 února 2014

Je Vladimír Putin konzervativcem?

Zatímco se západní radikální levice snaží ze všech svých sil destruovat hodnotový základ naší civilisace, z Ruska k nám občas problesknou zprávy, které by se právě v tomto kontextu mohly jevit celkem sympaticky – a určitá část pravice je skutečně jako sympatické reflektuje. Nelze v této souvislosti nepřipomenout text Jeffa R. Nyquista O Pacepovi a Golicynovi v posledním čísle KONZERVATIVNÍCH LISTŮ. Je tedy na místě ptát se: Je Vladimír Putin skutečně konzervativcem?
V době existence Sovětského svazu a studené války byli-žili tzv. užiteční idioti. Byli většinou, ne-li výhradně, na levici. Omlouvali, zamlčovali, popírali, racionalizovali a všelijak „vysvětlovali“ zločiny komunismu a sovětského režimu, neboť byli zamilovaní do socialismu a v Sovětském svazu socialismus byl. Co je vedle toho nějakých pár desítek milionů mrtvých? Přece když se kácí les, létají třísky; když chcete omeletu, musíte rozbít vejce… Znáte to.
Jedním z nesmutnějších a nejvíce deprimujících vývojů dneška je objevení se, výskyt užitečných idiotů i na pravici. Těch, kdo Vladimíra Putina považují za konzervativce a vzor k následování. Jako kdyby služba v KGB byla dobrou přípravkou na konservatismus. Tito lidé jsou nejen u nás sdruženi kolem xenofobiích a paranoidních webů. Je tomu podobně i v zahraničí. Tak např. paleokonzervativní americký komentátor Patrick Buchanan v prosinci loňského roku psal obdivně o Putinovi při příležitosti Putinova prezidentského projevu o stavu Ruské federace. Buchanan se dotázal: „Je (rozuměj Vladimír Putin) v kulturní válce za budoucnost lidstva jedním z nás?“ A pokračoval: „Destrukce tradičních hodnot (Na Západě), řekl Putin, přichází shora a je nedemokratická, protože je založena na abstraktních idejích a jde proti vůli většiny lidu. Lidé po celém světě, tvrdí Putin, podporují ruskou obranu tradičních hodnot proti takzvané toleranci, jež je bezpohlavní a neplodná. (…) Zatímco mnohá americká západní média ho odbývají jako autoritáře a reakcionáře, Putin možná vidí budoucnost s větší jasností, než Američané, stále chyceni v paradigmatu Studené války. (…) Putin říká, že jeho matka ho jako dítě nechala tajně pokřtít a sám sebe považuje za křesťana. Snaží se redefinovat světový konflikt ‚my versus oni‘ na ten v budoucnu, v němž se konservativci, tradicionalisté a nacionalisté všech kontinentů a zemí postaví proti kulturnímu a ideologickému imperialismu toho, co on vidí jako dekadentní Západ. Ve své řeči Putin citoval ruského filosofa Nikolaje Berďajeva, kterého Solženicyn chválil za jeho odvahu, s jakou čelil bolševickým inkvizitorům… Což vyvolává otázku: Kdo píše Putinovi projevy?“ Tak uzavírá Buchanan svůj článek.
Na jeho poslední otázku můžeme směle odpovědět: někdo, kdo ví, čemu naivní pravicoví „tradicionalisté“ a nacionalisté na Západě naletí, co mu to zbaští. Tedy někdo, kdo ví, kdo jsou Putinovi užiteční idioti.
Což o to, sentimenty, které Putin ve svém projevu uvedl a Buchanan odcitoval, pravicové a konzervativní opravdu jsou, jenže abychom jim věřili, to bychom nesměli vědět, jak to v Rusku vypadá a funguje. To bychom nesměli vědět, že v Rusku vládne klasická oligarchie v aristotelském smyslu, tedy vláda nemnohých pro svůj vlastní prospěch, moc a bohatství, která na obecné dobro celé země kašle. Kdo jsou ti nemnozí? Zpravodajsko-energetický komplex. Lidé z tajných služeb, kteří přinejlepším chtějí rozprodat nerostné bohatství ruské země a zisky si nechat, ukrást je pro sebe, a nakoupit za ně nemovitosti v zemích s lepší vládou práva, s lepším právním státem než je Rusko – ano, na „dekadentním Západě“; jejich hlavní mocenský zájem je velmi pravděpodobně ještě mnohem závažnější.
A pokud jde o realitu a nikoli rétoriku, o žití konkrétních konzervativních hodnot, Rusko není žádnou konservativní utopií: podle statistik OSN je tou unikátní zemí na světě, která má za všech nejvyšší míru potratovosti a rozvodovosti. Inu, „konservatismus“ a „tradiční hodnoty“.
Pokud ovšem někdo nepovažuje za esenci konservatismu chovat se ošklivě k homosexuálům. V tom Rusko boduje. Ale kdyby veškerý konservatismus byl redukován jen na tento jeden bod – chovat se ošklivě k homosexuálům (jakože není) – pak těmi „nejkonservativnějšími“ zeměmi světa jsou ty jako Írán či Saudská Arábie…
Prostě Putin a jeho speechwriter vědí, co na naštvané, demoralizované a zklamané západní „tradicionalisty“ a nacionalisty zabírá. Svým způsobem jsme to mohli a měli čekat. Byla to jen otázka času. Poté, co během více než sedmdesáti let existence Sovětského svazu jeho tajné služby a propagandistická mašinérie infiltrovali velkou část západní levice, nastal čas otočit rétoriku a pokusit se infiltrovat i velkou část západní pravice. A užiteční idioti se nějací vždy najdou.
Pokud máme v sobě hrdost a čest, tomu pokušení snadno odoláme. A navíc, na rozdíl od levice máme jednu výhodu, kterou ona neměla: odstrašující příklad jejich užitečných idiotů v minulosti. Sami se takovými stávat fakt nemusíme.
                                (Vox Occidentis, z redakčního úvodu k tématu: Východ jako inspirace nebo hrozba?)


Dále čtěte:
Václav Komora: O co jde Rusku?
Spor bývalých agentů Moskvy odhaluje otázku: Je nynější Ruská expanze na Západ jen tradičním ruským imperialismem, nebo plánovanou a promyšlenou komunistickou konspirací? 

Roman Joch: Vladimír Putin, Západ a užiteční idiotu

Žádné komentáře:

Okomentovat