21 října 2015

Tři věci, které je dobré mít na paměti, než začnete kritizovat

Kritika - podaná dobře a správně – je darem tomu, kdo je kritizován. („Věrně jsou míněny šlehy od milujícího”, Přísloví 27,6) Měli bychom vítat příležitosti, kdy může být naše myšlení opraveno a pročištěno. Vidíme jako v zrcadle, poznáváme jen částečně (1. Kor 13,12), ale Bůh vybavil církev učiteli, kteří často vidí věci jasněji, než se to v danou chvíli daří nám. Ve své prozřetelnosti a díky Boží obecné milosti, dostupné všem lidem, může Bůh někdy použít i nevěřící, aby nás svou kritikou upozornili na logické chyby či nedostatek srozumitelnosti.
Kritika podaná nesprávně – ať již jde o přehánění, neporozumění či zkreslení (karikaturu) kritizovaného - znamená ztrátu pro obě strany. Takový postup podkopává důvěryhodnost kritika a kritizovanému umenšuje příležitost poučit se a napravit svůj omyl.   

Je nemožné podat ucelenou metodologii kritizování v jediném příspěvku v blogu, pokud něco takového sestavit je vůbec v lidských silách. Myslím však, že každé kritika, má-li býti smysluplná, zahrnuje nejméně tyto tři postřehy: (1) porozumět, než začnu kritizovat; (2) být sebekritický; (3) zvážit alternativy toho, co jsem kritizoval.

1. Porozuměj, dříve než začneš kritizovat
Každý knižní autor má bolestnou zkušenost s recenzemi, jejichž autor se necítil povinen se s knihou řádně seznámit. Mnozí kritikové mají pocit, že mají být soudci, nikoliv čtenáři. Každý přednášející jistě zažil kritické otázky, jež mu byly po přednášce položeny a které nebyly založeny na skutečném porozumění tomu, co bylo řečeno. Jistě i vy sami si vybavíte situace, kdy nějaký kritik povstane a řekne: Nevím, co jste měl přesně na mysli, ale myslím, že se mýlíte. 
Odpovídat kritikům tohoto druhu skutečně nemá smysl. Můžete je případně zdvořile požádat, aby svůj postoj vyjasnili, aby třeba uvedli místa, o nichž tvrdí, že jsou mylná. Pokud to nemohou uspokojivě udělat, pokud nemohou opakovat to, co jste řekl či napsal, svými vlastními slovy, pak víte jistě, že nepochopili, co říkáte a můžete zcela oprávněné jejich kritiku ignorovat. Taková kritika, která není založena na porozumění kritizovanému, je irelevantní. Jestliže však naleznete osobu, kter prokazuje, že rozumí tomu, co říkáte, stejně jako vy, pak se můžete buď těšit z jejího souhlasu – nebo naopak být vážně znepokojen jejím nesouhlasem.

2. Buď sebekritický
Buďte sebekritičtí. Již během psaní předvídejte možné námitky. Kritizujete-li Bartha, představte si, jak vám právě on nakukuje přes rameno, pročítá váš rukopis a komentuje jej. Myslím, že to je zcela klíčové. Skutečně sebekritický postoj vám může ušetřit mnohé nejasné a nezdravé argumenty. Také vás uchrání arogance a neoprávněných dogmatismů, což je choroba, nakažlivá pro všechny pisatele (liberály i konzervativce).
Neváhejte užívat farmulace jako "pravděpodobně", nebo dokonce přiznat “nevím", když to okolnosti vyžadují. Sebekritičnost vás take povede vice do hloubky, ke kořenům věcí. Vždyť častp – ne-li vždy – to jsou právě překážky, jež se nám stavějí do cesty a komplikují nám situaci, které nás donutí přehodnotit vlastní pozice, dostat se pod povrch, utkat se o opravdu podstatné. Dopřejte to požehnání i sami sobě, ne jen tomu, koho kritizujete! 
Když se takto snažíte poctivě vypořádávat s předpokládanými námitkami proti svým vlastním kritickým slovům, a ne jen vršit námitky do cesty tomu, koho kritizujete,  

3. Nabídni svou alternativu
Ještě jeden pohled by dobrý kritik neměl přehlédnout. Nestačí jen nalézt nedostatky v předkládaném textu, kritik by se měl neustále ptát: „Jaká je alternativa?“ a „Má ta případná alternativa méně úskalí než to, co kritizuju?“. Kdosi jednou popisoval svou akademickou zkušenost, kdy při ohnivé kritice jakéhosi dílčího aspektu jakési teorie se jej jeho profesor zeptal: “Každá teorie má svá úskalí a své nedostatky. Zvážil jste skutečně, zda případná alternativní teorie jich bude mít méně než ta, kterou tak vehementně kritizujete?“
Dobrá kritika je tvrdá práce, a je nutná a potřebná. Výše popsané tři pohledy nás jistě neuchrání před všemi případnými chybami, ale mohou nám pomoci dělat tu práci lépe a být tak lepšími kritiky – a lepšími služebníky Bohu a pravdě.

Podle článku Justina Taylora zpracoval -df

Žádné komentáře:

Okomentovat