07 ledna 2016

Konzervativní listy 3/2015: EDITORIAL

Lidský život není jen boj. Nemá, nesmí být jen bojem. Proto kéž se vám v nastávajícím roce daří těšit se především z těch stránek života, které nejsou bojem (a které nelze vybojovat, neboť jsou darem).   
Nicméně, zápas k životu patří také. A my se uprostřed některých s nich ocitáme, ať již chceme nebo ne. Pokud jde o ty zápasy poněkud globálnější, které se týkají nás všech jako národa, zdá se, že jich kolem nás plane hned několik současně. Prvním, a možná vlastně nejzásadnějším, je konflikt, který zuří přímo uvnitř Západní civilizace. V jistém smyslu proti sobě stojí ti, kdož se cítí býti loajální k této civilizaci a jejím křesťanským kořenům, a ti, kteří ji (z těch či oněch důvodů) už odepsali a vyhlížejí cosi onačejšího – ať již hledají inspiraci kdekoliv, v jiném čase či místě či v jiných ideálech. Při pohledu z jiného úhlu se naše situace může jevit jako stále se prohlubující konflikt mezi západními (zejména politickými a intelektuálními) elitami a normálním pracujícím lidem. Chápu, že tahle optika nám zavání trochu bolševicky, zvláště když někteří nepokrytě hovoří o tomto konfliktu jako o „třídním“, nicméně nenechme se mást nálepkami, podstata je důležitá.   
Druhým střetem je konflikt mezi radikalizujícím se islámem - a zbytkem světa. Západ je z řady důvodů první na ráně, ale je-li islám skutečně tím, za co se sám prohlašuje, tedy všezahrnující ideologií se světovládnými ambicemi, pak máme problém nejen my sami.
A třetím zdrojem konfliktů je situace, vymezená povstávajícím Ruským impériem na Východě (a čínskou Říší středu ještě východněji), na opačné straně pak upadajícími Spojenými státy, jakožto symbolem toho nejzápadnějšího Západu.
Všechny tyto tři zápasy se z části překrývají, není snadné vymezit bojové linie, mnohdy ani určit, kdo stojí na jaké straně. Nelze se vyhnout otázkám: O co jde v téhle konkrétní bitvě? Kdo z ní má prospěch? Kdo je náš nepřítel a kdo spojenec? Na co a na koho se lze ještě spolehnout?
Přeji vám, abyste na všechny důležité pro sebe nalezli správnou odpověď. A vězte, že KONZERVATIVNÍ LISTY jsou v tomto tázání na vaší straně!

Žádné komentáře:

Okomentovat