31 ledna 2017

Nejnovější Sorosovo tango

„Jeho jméno je nejjasnějším příkladem člověka, který podporuje vše, co oslabuje národní státy a mění tradiční evropský životní styl“, prohlásil na Sorosovu adresu maďarský premiér Viktor Orbán.
George Soros patří k velmi kreativním filantropům. Síť organizací přímo nebo skrz další neziskové subjekty reprezentuje sílu, která je daleko mocnější než mnohé národní státy. Sorosova nadace Open Society prostřednictvím grantů systematicky infiltruje university a celý neziskový sektor a tím multiplikuje a anonymizuje jeho sílu. Prostřednictvím stipendií, která podchycují mladé talentované lidi, a grantů jsou ovlivňovány universitní vzdělávací okruhy, vydávané publikace či pořádané konference. Prestižní mezinárodní ceny zajišťují účinnou propagaci těch „správných“ výzkumů a hodnot. Celá takto formovaná elita při vstupu do státního aparátu následně spontánně využívá ohromné zdroje národních států k cílům, které jí byly nenápadně vštípeny: multikulturalismus a podpora imigrace, sexuální a reprodukční práva, destrukce přirozené rodiny, gender-mainstreaming, globální oteplování…

Prozíravější země si skutečnou roli mnoha aktivistických nevládek již dobře uvědomují. Kupříkladu Izrael přijal loni zákon, podle něhož musejí všechny neziskovky transparentně zveřejňovat své zahraniční donátory, a to včetně evropských vlád. Legitimní požadavek, řekli byste. Avšak světe, div se, Evropská komise se proti tomuto požadavku ostře ohradila. Pročpak asi?
„Smyslem zákona je skončit s absurdní situací, kdy cizí země mohou zasahovat do vnitřních záležitostí našeho státu přes financování nevládních organizací, aniž by si toho byli naši občané vědomi“, cituje týdeník Echo ve svém posledním čísle (2/2017) izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

„To je přesné vyjádření podstaty problému“, dodává komentátorka Lenka Zlámalová. „Je třeba demaskovat, kdo je kdo a o co mu skutečně jde. A důsledně rozlišovat mezi neziskovými lobby a skutečnou charitou.“
O tom, jak chce Soros přestavět svět a jak klíčem ke změnám má být proměna USA, píše polsko-americký historik Chodakiewicz z washingtonského Institute of World Politics. Český překlad článku naleznete v aktuálním čísle KONZERVATIVNÍCH LISTŮ.

Žádné komentáře:

Okomentovat