01 března 2018

Může být pro nás Benediktova cesta inspirací?

Když americký křesťanský publicista a bloger Rod Dreher známý především svými příspěvky na webu The American Conservative v březnu 2017 konečně vydal dlouho očekávanou knihu Benediktova cesta (Benedict Option), prohnala se Amerikou smršť komentářů – od nadšených, přes rozpačité až po naprosto zděšené. Na Dreherovy myšlenky se slušelo mít názor. 

Vyjadřovala se celostátní média konzervativní i liberální, s recenzemi přicházela periodika katolická, evangelikální i sekulární, o autorovi se mluvilo na televizních stanicích CNN a Fox News i v místních farních časopisech. Jedni označovali jeho postřehy za prorocké nebo alespoň prozíravé, jiní je odmítli jako duchovní pornografii, jako propagaci guruismu či jako výzvu k budování dobrovolného ghetta. Ti, kterým se „Benediktova cesta“ nelíbila, přicházeli s alternativními návrhy opatřenými jménem toho či onoho z populárních proroků a světců – vynořila se cesta „Augustinova“, „Dominikova“, „Františkova“, a dokonce i „Jeremiášova“. Komentátor deníku New York Times David Brooks příliš nepřeháněl, když Dreherovu publikaci záhy označil za „nejdiskutovanější a nejdůležitější náboženskou knihu desetiletí“
Nejedná se přitom o propracovanou monografii uznávaného akademika, který by svou mahagonovou studovnu na Harvardu opouštěl jen proto, aby po světě sbíral ceny, ale o burcující publicistický výkřik z pera pravoslavného novináře, jenž svůj hojně čtený blog léta krmil obsahem skryt v ústraní provinčního jižanského maloměsta St. Francisville, kde se roku 1967 narodil a kam se po letech strávených na bohatém východním pobřeží s rodinou vrátil. Dnes žije s ženou a dětmi v Baton Rouge v Louisianě, odkud sděluje světu své postřehy o eklektické šíři témat od politické korektnosti, přes dílo Danta Alighieriho až po přípravu krevet. 
Čím přivedl člověk blogující střídavě o konzumaci mořské havěti a úpadku amerického školství Spojené státy do víru nekonečných debat? Onen poprask způsobila především jeho vize svatého Benedikta, mnicha 6. století, jakožto inspirace pro křesťany žijící dnes v postkřesťanském – a v rostoucí míře protikřesťanském – světě. Svatý Benedikt se před staletími rozhodl vyjít ven z kolabujícího antického velkoměsta a založit na okraji barbarstvím pohlcované civilizace první benediktinský klášter, kontrakulturní komunitu, již označil za „školu služby Pánu“. Díky této jeho volbě, již následovali mnozí další, přečkalo křesťanství temná staletí, než se Evropa – i díky tomu, co pro ni benediktini uchovali – mohla během vrcholného středověku vzepnout k novým kulturním výšinám. 
Rod Dreher (*1967) je americký křesťanský publicista, spisovatel a bloger. Na internetových stránkách The American Conservative se věnuje řadě kulturních, politických a náboženských témat. Sleduje zejména vztah mezi křesťanstvím a většinovou společností, která se v rostoucí míře od svých duchovních kořenů odvrací. Je autorem několika knih o životě v rodné Louisianě, o dílu Danta Alighieriho i o politické scéně v USA.
- - - 

Kniha Benediktova cesta nyní vychází v češtině, více informací o turné Roda Drehera po ČR naleznete na www.hesperion.cz/dreher
(zpracováno podle informací vydavatele a dle RC MONITOR)

1 komentář:

  1. Ahoj Davide, četls tu knihu? Spíš doporučuješ nebo s pochybami? (Eva N., Caritas)

    OdpovědětVymazat