26 prosince 2018

Manželství pro všechny a jeho (ne)zamýšlené důsledky


Registrované partnerství existuje v České republice od roku 2006, zájem o ně je však naprosto mizivý. Co tedy stojí za současnou snahou o uzákonění „manželství pro všechny“? Podobně adopce dětí je už dnes možná i ze strany jednotlivců, žijících případně v registrovaném partnerství. Ale také o ně je zájem mizivý. Skutečně tuto situaci promění redefinování manželství a rodiny uzákoněním „manželství pro všechny“? Neotevíráme tím naopak dveře např. pro mnohoženství? Vždyť například v islámském světě je to situace naprosto běžná.

Redefinicí manželství bude naopak zaveden právní zmatek, kdy nebude jasné, jaké právo platí, varuje například zástupce veřejného ochránce práv Dr. Křeček.
Surogátní, neboli náhradní mateřství je situace, kdy embryo biologických rodičů je implantováno do dělohy náhradní matky, která dítě donosí a porodí. V situaci, kdy „rodiči“ dítěte chtějí být kupříkladu dva muži, pak do hry vstupují celkem čtyři lidé, stojící u počátků nového života. A je to skutečně drsná hra, kdy v sázce je budoucnost dítěte. Vždyť tomu nenarozenému, ba dosud nepočatému dítěti je plánován život bez biologického rodiče, bez možnosti poznat jej, bez práva poznat svůj původ, své kořeny!
Jednat v „nejlepším zájmu dítěte“, tak zněla a dosud zní premisa veškeré sociálně právní ochrany dětí v civilizovaném světě. A v nejlepším zájmu každého dítěte je mít a znát své vlastní rodiče, maminku a tatínka, a prožít život s nimi, od nich se učit, co znamená být mužem či ženou.
V civilizovaných zemích bylo dříve surogátní mateřství tabu a bývalo kriminalizováno. To se změnilo právě po redefinici manželství. Z dětí se tak stává komodita, zboží, kdy kdosi má „právo“ na život někoho jiného. Nevrací se tak naše civilizace k otrokářskému systému, kdy lidská osoba je předmětem obchodu?
*  *  *
Skutečně není pravda, že “homosexuální manželství nikomu neublíží”? Nad těmito a dalšími otázkami a souvislostmi se v novém videu Aliance pro rodinu zamýšlejí analytička Lenka Zlámalová, psycholog Jaroslav Šturma, ekonomka Hana Lipovská, klinická psycholožka Ludmila Trapková či politolog Roman Joch.
Zdaleka nejde jen o změnu „tří slov v občanském zákoníku“, která „nikomu neublíží a někomu pomůže“. Nejde totiž zdaleka jen o tři slůvka v zákoně, nýbrž o civilizační přelom s nepředvídatelnými důsledky. Petici Aliance pro rodinu, žádající ústavní zakotvení manželství jako svazku muže a ženy, podepsalo již přes 80 tisíc lidí, kteří žádají, aby tento neuvážený experiment s budoucností rodiny byl zastaven.

Žádné komentáře:

Okomentovat