14 dubna 2020

Uvažte dobrotu a přísnost Boží


Pramálo záleží na tom, co si o koronaviru myslíme my. Podstatné je, co si o něm myslí Bůh. A on o tom, co si myslí, nemlčí. Má co říct ke všemu, co se děje v našich životech! Lidský hlas je jako tráva, jeho je žula. „Tráva uschne a květina padá, ale slovo Páně zůstává navždy“ (1. Pt 1, 24–25). Jeho slova v Písmu „nelze zrušit“ (Jan 10:35). Vše, co říká, je „pravdivé a spravedlivé“ (Žalm 19, 9). Poslouchat Boha a věřit mu je jako stavět dům na skále (Mt 7,24).

Jeho slovo není jen pravdivé; je také dokonale výstižné a moudré pro každou situaci. „Je úžasný v radě a vynikající v moudrosti“ (Iz 28,29). „Jeho myšlení obsáhnout nelze“ (Ž 147, 5). „Jeho cesta je dokonalá“ (2. Sam 22,31). A nejen pravdivá a moudrá, Boží řeč je také drahocenná a sladká. „Nad zlato vzácnější, sladší než včelí med z plástve.“ (Ž 19,11) Jsou to živiny, bez kterých nelze být: „Pane, ke komu půjdeme? Máš slova věčného života“ (Jan 6,68).
Sladkost Boží řeči k nám trvá, i když okolnosti mohou být hořké. „Máme proč se rmoutit, přesto se stále radujeme“ (2. Kor 6,10). Boží ruka v jeho prozřetelnosti bývá sladká i hořká. „C“ (Řím 11,22). Naomi nehřešila, když říkala: „Všemohoucí mi způsobil velikou hořkost“ (Rut 1,20). Byla to pravda. A říkala to ve chvíli, kdy se všechno její životní štěstí postupně hroutilo...
Dnes není čas pro sentimentální pohled na Boha. Je to hořká sezóna. Bůh ji dopustil. To víme, protože On „všechno dělá podle rady své vůle“ (Ef 1,11). Všechny věci. Ani vrabec nepadne na zem bez dopuštění vašeho Otce (Mt 10,29). Příroda není svrchovaná. Satan není suverénní. Hříšný člověk není suverénní. Bůh všem vládne, On má poslední slovo (Lk 8,25; Job 1,12; 2,6; Sk 4, 27–28). Proto s Jobem říkáme: „Uznávám, že všechno můžeš a že nic nepřekazí tvé úmysly“ (Job 42,2).
Bůh proto nejen ví, oč jde při koronavirové epidemii. On má nad ní moc. A nedělá nic a nedovoluje nic bez rozumného účelu, který ovšem nám může být skrytý. Nic se neděje „jen tak“. Vše pramení z věčných úradků Božích (Ef 1,11). Za vším stojí Boží moudrost, vše slouží k Boží slávě. Pro ty, kteří důvěřují Ježíši Kristu, je za tím vším dobrota Boží. Ostatním to může připadat blouznivé, přesto i k nim zaznívá Boží volání k procitnutí: „Nechť přijde, kdo má žízeň; kdo touží, ať nabere zadarmo vodu života“ (Zj 22,17).
Kéž bychom v tomto čase ukotvili své duše v Božím slově. Kéž bychom viděli velikost a krásu a hodnotu Ježíše Krista (Fil 3,8). Kéž bychom k němu lnuli a po něm toužili více, než po vlastním zdraví a životě (Žalm 63:4). Kéž by Bůh byl oslaven v nás tím, že najdeme své nejvyšší potěšení v něm.

„Beru si však k srdci a s důvěrou očekávám Hospodinovo milosrdenství, jež nepomíjí, jeho slitování, jež nekončí. Obnovuje se každého rána, jeho věrnost je neskonalá. "Můj podíl je Hospodin", praví má duše, proto na něj čekám.“ (Pláč 3, 22-24)

(zpracoval – df podle „Kristus and coronavirus“ na portále DesiringGod)

Žádné komentáře:

Okomentovat