27 listopadu 2021

Advent: Nedopusťte, aby vás Vánoce zastihly nepřipravené!

„A mnohé ze synů Izraele obrátí k Pánu, jejich Bohu. A sám půjde před ním v duchu a moci Elijášově, aby obrátil srdce otců k dětem a neposlušné k smýšlení spravedlivých a přichystal Pánu připravený lid.“ (Lukáš 1. 16-17)

Vánoce mohou do našeho života přinést o poznání více radosti a změny, budeme-li na ně náležitě připraveni. Jak se připravit?

Nejprve rozjímejme nad skutečností, jak moc potřebujeme Zachránce. Vánoce se nestanou skutečným potěšením, pokud nejprve nepocítíme tíhu své viny a hloubku naší potřeby záchrany. Nebudeme Boha a jeho Syna Ježíše potřebovat, pokud si neuvědomíme a neprožijeme, jak zoufale se bez Boha neobejdeme, jak bytostně potřebujeme Ježíše, aby nám přinesl odpuštění a smíření! Právě o tomhle jsou Vánoce.

Za druhé, podrobte se zdravému sebezkoumání. Čím je postní doba pro Velikonoce, tím je Advent pro Vánoce. „Bože, zkoumej mě, ty znáš mé srdce, zkoušej mě, ty znáš můj neklid, pohleď, zda jsem nesešel na cestu trápení a po cestě věčnosti mě veď!“ (Žalm 139)

Za třetí, vytvořte doma atmosféru zaměřenou na Ježíše, plnou očekávání a nadšení, zvláště pro děti. Pokud máte radost v Kristu, ony ji budou mít také. Pokud jim krásné Vánoce připravíte jen pomocí pouhých materiálních věcí, proč by měly dychtit po Hospodinu? Vynaložte úsilí a zapojte fantazii, abyste sobě i svým blízkým a dětem zhmotnili nádheru očekávaného Kristova příchodu.

Za čtvrté, zůstávejte v Písmu, čtěte je, učte se mu zpaměti. „Což mé slovo není jako oheň, je výrok Hospodinův…“ (Jeremiáš 23, 29). V adventní době sedávejte společně okolo tohoto ohně, jež hřeje a jiskří barvami Boží milosti. Ohně, který hojí bolesti a temným nocím tohoto světa dává světlo.

                                                                                 (Podle Johna Pipera zpracoval David Floryk)



Žádné komentáře:

Okomentovat