31 prosince 2021

ANKETA KŘESŤAN DNES: KNIHA ROKU 2021

Michael Brown a Craig Keener: Nemít strach z Antikrista

V posledních letech vyšla celá řada knih o eschatologii, tedy o posledních věcech světa, závěru dějin a příchodu Krista. Tato kniha je mezi nimi jedinečnou ve dvou směrech: 

(1) Je více než zdravé vystavit svou teologii konfrontaci s odlišnými názory. Jako křesťané často kritizujeme pouze svoji představu o tom, co si myslíme, že tomu věří ti, s nimiž nesouhlasíme. Teprve tehdy, když detailně pochopíme a popíšeme jejich teologii tak, že to ocení i odpůrci, můžeme smysluplně argumentovat a diskutovat. A tohle se autorům daří, za tohle jim náleží veliká poklona. V Řím 14,5 říká Pavel zvláštní větu: „Každý ať je přesvědčen o vlastním názoru“. Rozumím tomu tak, že každý má být přesvědčen o tom, co si sám myslí – tedy moje názory mají být mé, ne toliko převzaté, zaslechnuté; mám vědět, co a proč si vlastně myslím a čemu věřím… Svět by byl jiný, kdyby to mezi křesťany platilo!

(2) Kniha ukazuje, že naděje do budoucnosti, k níž se upínáme, nezaručuje dlouhý život, pevné zdraví a klidnou smrt. Naopak zdůrazňuje, že vítězíme, když přes mnohá soužení vytrváme na cestě do Božího království. Křesťanská naděje se neupíná k evakuaci z této země, když bude nejhůř, naopak dává sílu obstát a zůstat Pánu věrný i tehdy, když bude nejhůř, neboť to je ona cesta kříže, po které kráčel i sám Pán.

Žádné komentáře:

Okomentovat