31 prosince 2021

ANKETA KŘESŤAN DNES: OSOBNOST ROKU 2021

Viktor Orbán

Nemyslím, že Orbán je jako politik dokonalý a maďarský systém bezchybný. Možná má před sebou poslední měsíce u moci. Kdo chce hledat chyby, nepochybně najde. Zkusme se podívat, nikoliv v čem je Orbán stejný jako ostatní, ale spíše, v čem vyniká, čím si zaslouží obdiv: Vidím tři oblasti, v nichž Orbán jako konzervativní politik obstál – a v nichž nám politici jeho typu scházejí:

(1) Pochopil, že nestačí vyhrát volby, ale je potřeba zastavit levičácký „dlouhý pochod institucemi“. Nestačí horovat pro svobodu a nízké daně, ale je potřeba získat moc nad školami a vzděláváním, formovat sociální a rodinnou politiku.

(2) Patřit do Evropy a stranit Západu nemusí znamenat, že budeme bez rozmyslu hltat vše, co má visačku „EU“ nebo „USA“. Mnohé pohyby uvnitř Západu jsou úpadkové, skutečný přítel Západu není ten, kdo popíjí močůvku, dovezenou ze „Západu“ a ještě hlasitě mlaská, jak jsme toho občas svědky u nás!   

 (3) Viktor má odvahu vykreslit vlastní vizi Evropy: „Ne impériu!“, nýbrž „Obnovit demokracii v Evropě,“ píše Orbán, podle něhož „Evropský parlament je jen slepou uličkou“, jenž zastupuje jen své ideologické a institucionální zájmy. Navrhuje posílit úlohu národních parlamentů, neboť politická rozhodnutí by měli přijímat „volení představitelé národů, nikoliv mezinárodní nevládní organizace“.

Žádné komentáře:

Okomentovat