27 května 2013

Ať si Maďarsko žije svůj vlastní kapitalismus!

„Jsme svědky obnovování důležitosti státu“, varují komentátoři v souvislosti s nedávnou novelizací ústavy v Maďarsku, kterou prosadila pravicová vláda Viktora Orbána. Nu, asi mají pravdu. Otázka zní, zda-li je to špatně, zda-li je to problém. Orbán skutečně systematicky posiluje roli státu v ekonomice, ať již jde o zestátnění soukromých penzijních fondů (což je ovšem skutečně krajně pochybné řešení), snahu omezit vliv cizího kapitálu, především v bankovnictví. Naopak je patrné úsilí o podporu domácích podnikatelů úvěrováním nově zakládanou státní bankou.
Nu, konzervativci nikdy po leninsku neblouznili o odumírání státu, naopak dobře vědí, že stát je instituce přirozená, užitečná, ba nezastupitelná. Tam, kde je ho potřeba, má být silný. Tam, kam mu to nepřísluší, se plést nemá. A ten vzájemný poměr je jistě věcí legitimní diskuse. „Každá země si žije svůj vlastní kapitalismus,“ říká k tomu ministr hospodářství Mihály Varga, a já mu dávám zcela za pravdu. Je snad někdo proti?


Orbánová opatření se nám nemusejí líbit, ostatně, jistě se o ně ve volbách Maďaři utkají. Ale co je na tom nelegitimního? Jak to, že keynesiánci z EU najednou kritizují státní podporu národních investic? Obavy z posilování „národního státu“ mají najednou ponejvíce ti, kteří jindy horují pro posilování pravomocí „evropských institucí“, tedy státu „nadnárodního“ – není pes zakopán právě tady?
Prý je omezována role ústavního soudu. Nejsou tyto obavy pokrytecké, vezmeme-li v úvahu, že ve třetině členských států EU instituce ústavního soudu vůbec neexistuje? Maďaři navíc namítají, že se role ústavního soudu pouze zpřesňuje, neb je mu přiznávána pravomoc rozhodovat o ústavních stížnostech proti rozhodnutím obecných soudů. Rovněž nelze přehlížet, že maďarský ústavní soud byl v minulosti extrémně aktivistický a nynější nové regule jsou zkrátka reakcí, pokusem vychýlený stav opět vyvážit.
Ostatně, není fascinace ústavním soudnictvím jednou z moderních chorob, které zaslepují zdravý rozum? Spor o „soudcokracii“ není vymyšlený, v mnoha zemích a v mnoha kauzách se stávají realitou pokusy vtáhnout soudní moc do politické hry s cílem učinit z ní dalšího hráče, dalšího zákonodárce. Není to něco, co bychom neznali, vzpomeňme jen na pokus levicových senátorů pomstít se presidentu Klausovi obviněním z velezrady před ústavním soudem. Sami žalobci tuto motivaci přiznali, že totiž chtěli dosáhnout něčeho, na co jim scházela politická síla: My víme, že to neprojde, ale ať prý soud sám vymezí hřiště, ať exemplárně rozhodne, ať stanoví precedent pro příště…
Úpravy maďarské ústavy prý znamenají ohrožení svobody slova – to už je opravdu silná káva. „Právo na svobodu slova nesmí být uplatňováno se záměrem porušování důstojnosti národního, etnického, rasového a náboženského společenství,“ má nově stát v konstituci. Znamená to snad zavedení cenzury? Nu, řekl bych, že spíš takový text připouští, že jsou jisté hodnoty, které mají být chráněny. Nebo má být svoboda slova opravdu „bezbřehá“? Jistě, neměla by být omezována pouhou vůlí, natož politickou zvůlí, nýbrž má být regulována právem, hájena zákonem. Nebo máte zato, že skutečně existuje jakési „právo“ říkat či psát úplně cokoliv? Odpovědí si sám nejsem zcela jist (to když se liberální rozum sváří s konzervativním srdcem) a proto bych uvítal, kdyby se o tom slušně diskutovalo, a nemávalo hesly. Nechci Maďarům stranit, možná je toto ustanovení skutečně nešťastné – ale: víme to? Jsme si jisti? Nebo jen hledáme klacek na neoblíbeného politika?
Zdá se, že spíše než v objetí moci, se maďarská ústava ocitá v zajetí emocí. Debata nad její novelizací totiž otevírá řadu otázek, na které sama Evropa nemá jedinou a jasnou odpověď...

Žádné komentáře:

Okomentovat