11 prosince 2016

„Když to uslyšel král Herodes, znepokojil se a s ním celý Jeruzalém.“

Když se král Herodes od mudrců doslechl o narození Mesiáše, shromáždil všechny velekněze a učitele Zákona a vyptával se jich, kde se má Mesiáš narodit. Ti mu odpověděli – a vrátili se ke své práci. Zdá se, že je to nijak nevzrušovalo. Když uvážíme, jak veliké a důležité věci se kolem nich odehrávaly, jejich nezájem cokoli podniknout je přímo šokující. Matouš píše, že celý Jeruzalém byl na nohou: vždyť se proslýchaly zprávy o narození Mesiáše! Nečinnost ze strany velekněží a učitelů je až neuvěřitelná. Proč jej nešli hledat společně s mudrci? Protože je to nezajímalo. Měli vlastní náboženský program. 
Jinou skupinu tvoří ti lidé, kteří se Ježíšovým příchodem cítí ohroženi. V tomto případě Herodes. Má velký strach. Tak velký, že podvodem zinscenuje hromadnou vraždu, aby se Ježíše zbavil.
Vidíme tedy dvě skupiny lidí, kteří projevují vůči Ježíši lhostejnost či nepřátelství, ať již proto, že mají vlastní plány a ty Boží je vůbec nezajímají, nebo proto, že se těmi Božími plány cítí tak či onak ohrožováni a znepokojováni. Nepatříte k jedné z nich?
Kéž jsou pro vás Vánoce časem, kdy přemýšlíte o tom, zda a proč je Ježíš hoden skutečného uctívání.
(podle Johna Pipera) 

1 komentář:

  1. Taky mohli zákoníci (hraju ho ve vánočním divadle) uvažovat tak, že co dobrého může přijít od těch neobřezanců z východu. Těm věří jenom chátra neznalá Zákona a podivný polopohanský král ... Je to varování pro každého, kdo si je moc jistý "svojí" pravdou.

    OdpovědětVymazat