23 dubna 2017

Máma, táta a děti

Třetího dubna začalo počítání hlasů. Dobrovolníci v celé řadě evropských zemí počítají podpisy pod peticí, kterou se iniciativa Mum, Dad & Kids (Máma, táta a děti) obrací na Evropskou komisi. Chce dosáhnout toho, aby v Unii byla přijata jednotná definice manželství a rodiny jako ochrana před svévolným výkladem a matením těchto pojmů. 

V situaci, kdy oficiální unijní dokumenty jsou stále častěji zaplevelovány nejrůznějšími novotvary bez jasného obsahu (např. gender a pod.), a naopak pojem rodina je používán téměř pro jakoukoliv „sociální skupinu“ těch, kdo spolu tak či onak žijí, je nanejvýš potřebné pokusit o jasnou definici pojmů manželství a rodiny. A to takovou definici, která by vycházela z té nejsamozřejmější a nejpřirozenější myšlenky, kterou si lidé od pradávna s rodinou spojovali – totiž že pouze žena a muž jsou povoláni ke společnému rodičovství, že rodina je prostě táta, máma a děti.
Zástupci Evropské komise dávají od samého počátku najevo, že tuto iniciativu vidí neradi. Ti, kteří tak ochotně popřávají sluchu nejrůznějším občanským iniciativám a pyšní se svou podporou nejrozmanitějším „neziskovkám“ a „nevládkám“, se už v roce 2015 nechali slyšet, že tato iniciativa „nepřispívá k dalšímu rozvoji EU a evropského práva“. Ti, jejichž zaklínadlem je tolerance vůči nejroztodivnějším menšinám a identitám, namítají, že téma rodina a manželství prý „má význam jen pro menšinu, a nikoli pro drtivou většinu občanů EU“!
Aby byla Evropská komise povinna se záležitostí skutečně zabývat a podnět přijmout jako relevantní legislativní návrh, musí být splněno několik podmínek. Organizátorem akce musí být tzv. Evropská občanská iniciativa, formálně zaregistrovaná u Evropské komise. Dále musí být nejméně v sedmi členských zemích shromážděno stanovené množství podpisů, úměrné počtu obyvatel státu. A konečně, celkový počet shromážděných podpisů musí dosáhnout minimálně jednoho milionu.
První dvě podmínky jsou splněny, druhá dokonce rovnou v jedenácti zemích. Potíž může být s tou poslední, posbírat milion podpisů prostě není úplná legrace. Podle posledních zpráv bylo koncem února napočítáno téměř 700 000 podpisů. A teď, když byl sběr oficiálně ukončen, nastává veliké sčítání. A všichni téměř se zatajeným dechem čekáme, jak to dopadne…
Svým způsobem je to celé absurdní. Vždyť se nad tím zamyslete: Musíme shromáždit milion podpisů jen proto, aby se vládci Evropy vůbec museli vážně zamyslet nad tím, jestli je ještě pořád pravda, že děti mohou mít jen muž s ženou a ti všichni dohromady tvoří rodinu. A když bude těch podpisů jen 999.999, co pak? S ulehčením si páni komisaři oddechnou, že touhle „menšinou“ a jejími právy se zabývat nemusejí?
To jsou paradoxy…

Psáno pro MC MONITOR  

Žádné komentáře:

Okomentovat