02 dubna 2017

Trump v Bílém domě aneb Amerika vykročila novým směrem

Musím přiznat, že Trumpův inaugurační projev, kdy ohlašoval, že vláda se vrací z Washingtonu do rukou lidu, jsem sledoval s nepokrytou radostí. Když hovoří o síle a jednotě, o obnovení americké velikosti, o posílení obrany a obnově hospodářství, nijak mne to nepobuřuje – hovoří jazykem, který od presidenta očekávám a o věcech, o kterých bych chtěl slyšet hovořit i našeho presidenta.

Jaké ovoce přinesou jeho další kroky?
Podíváme-li se třeba na oblast obrany života, lidských práv a svobod, Trump vykročil velmi svižně. Zakázal financování potratů v zahraničí z amerických peněz, kteroužto praxi už od dob presidenta Reagana republikánští presidenti zakazují a ti demokratičtí opět povolují. Trump se tedy zachoval typicky republikánsky.
Podpořil tradiční lednový March for Life ve Wshingtonu, kde viceprezident Pence dokonce vystoupil s projevem, což bylo dosud nevídané.
Velmi očekávanou událostí byl návrh na uprázdněné místo v Nejvyšším soudu, jež může vychýlit poměr sil na půdě instituce, která má na americkou politiku nesrovnatelně zásadnější vliv, než náš soud ústavní. Trump nominoval soudce Neila Gorsucha, jež se těší oblibě jako brilantní právník oddaný ústavě, obhájce náboženské svobody a odpůrce euthanasie. Bude-li opravdu jmenován, měly by obavy z proměny Nejvyššího soudu v další progresivistickou úderku být aspoň na čas zažehnány.
Trump zrušil Obamův nejšílenější dekret, zavádějící na školách „svobodnou volbu“ toalet, šaten a koupelen, podle toho, jakým pohlavím se student právě cítí býti. Věc se vrací na úroveň jednotlivých států a místních komunit, kam náleží a kam hodlá Trump směrovat i správu mnoha dalších oblastí, které Obama svými federálními dekrety centralizoval.
Trump rovněž slíbil zrušit tzv. Johnsonův dodatek, znevýhodňující církve a náboženské spolky, jež veřejně zaujímají politická stanoviska. Starost o svobodu vyznání a svobodu slova, jež jsou dle presidenta motivem těchto kroků, jsou hodnoty pro budoucnost zcela klíčové.
Znamená to tedy, že vše je bezproblémové a skvělé? Vždyť média vykreslují Trumpův nástup jako chaos a amatérismus, na straně druhé jako div ne nástup fašismu. Jak to tedy je? 
Jisté nezkušenosti se Trumpovi lidé asi nevyhnou, zvlášť v situaci, kdy se vyměňuje celá administrativa a president s sebou přivádí zcela nové lidi, kteří dosud stáli mimo nejvyšší politiku.
Zdá se, že tímto trpěl i onen imigrační dekret, jímž president pozastavil přistěhovalecké programy a dočasně zakázal vstup do USA občanům sedmi muslimských zemí. Přesto, že principiálně byl dekret zřejmě v pořádku a žádná „lidská práva“ nikomu neupíral (nikdo přece nemá žádné „právo“ vstoupit na území jiného státu, vždy je klíčem svolení příslušných autorit), jeho rozsah, provedení a načasování zřejmě skutečně problematické byly. Avšak, hle: Zafungoval americký systém „brzd a protivah“ – a platnost dekretu byla soudem pozastavena!
V tomto ohledu je Trumpův neúspěch poučný: Demokratické procedury a řádně zvládnutá byrokracie jsou schopny odchytit mnohé případné úlety mocných. Proto mám naději, že americký systém bude schopen i nadále prosazení těch největších trumpovských hloupostí odfiltrovat. Mimochodem: je něčeho takového schopen i náš „systém“?
Chápu, že vůči Trumpovi lze stále uvést celou řadu zcela oprávněných námitek. Prý je to hochštapler, mediální manipulátor bez jasné ideologie, jeho prohlášení jsou silácká, často zmatená, občas si protiřečí. To všechno je nejspíš pravda. Navíc, milionář a byznysmen v roli mluvčího obyčejných lidí? Jak to, že mu to uvěřili?
Jak je možné, že většině voličů i mnoha křesťanům se hulvát Trump mohl jevit jako přijatelnější volba, než sofistikovaná Hillary?
Vypadá to, že Trump není osamocený blázen, je spíše jakýmsi ztělesněním obecnější společenské nálady. Měl čich na vyhmátnutí problému, a zároveň dost peněz a určitou nezávislost, aby se odvážil problém veřejně pojmenovat - a nabídnout cestu ke změně.
Jak to, že na to voliči slyšeli? Nejspíš proto, že ten problém je skutečný. Úpadek tradičních hodnot, doprovázený agendou nejrůznějších menšinových práv – za jejíž nejagresivnější propagátorku je považována právě Hillary – dopadá nejtíživěji na bílé, manuálně pracující a méně vzdělané. Platy stagnují, ekonomická situace rodin se zhoršuje, přibývá sociálních problémů, klesá porodnost, rozpadá se „americký sen“.  Sílí pocit, že „ti nahoře“ na ně kašlou, že je nechávají ždímat nadnárodními firmami a z jejich svobod ukrajovat clintonovskou levicí. A president místo pracovních podmínek ve fabrikách řeší společné toalety na universitách…
Jak to, že uvěřili právě Trumpovi? Možná proto, že nikdo jiný si jejich trampot nevšímal – nebo se jim to tak aspoň zdálo. Levice řeší společné toalety, pravice daně a volný obchod. A tak se Trump učinil jejich hlasem – a dostal jejich hlasy. Jestli mu je dali právem, jestli skutečně splní, co sliboval, to se uvidí. Můžete se zlobit, můžete se posmívat, nicméně tato volba má jistou logiku...

Proč jej volili křesťané? Mnohých z nich se týká úpadek bílé pracující třídy, sdílejí s nekřesťany zklamání z politiky. A mnozí volili Trumpa jaksi v sebeobraně. I kdyby totiž pro křesťany neudělal vůbec nic, nechá je aspoň na pokoji, neboť na rozdíl od Clintonové a Obamy není poháněn ambicí dokázat, že „Amerika není křesťanskou zemí“. A už to samo bude obrovská úleva...

Psáno pro časopis ŽIVOT VÍRY. 

Žádné komentáře:

Okomentovat