13 prosince 2020

Duchovní úskalí úspěšné očkovací vakcíny?

Oči celého světa se toužebně upínají k očkovací vakcíně, která má zastavit globální pandemii COVIDU19. Je testováno hned několik vakcín, výsledky vypadají velmi slibně, připravují se očkovací schémata, plánují se nákupy. Všichni doufají, že to bude už brzy a že vakcína přinese skutečnou změnu a zachrání lidské životy! Kdo by se netěšil, kdo by nevyhlížel vysvobození po celých týdnech a měsících lockdownů, uzávěr, zákazů a omezení…

V této situaci se na portále americké The Gospel Coalition objevil text Christophera Ashe, známého kazatele a autora řady knih, nazvaný „Tři nebezpečí úspěšné vakcíny“. Co je to za konspirační nesmysl, řeknete si možná, kdy by mohl biblicky zpochybňovat kladný přínos očkovací vakcíny, slibující ukončit ty měsíce zoufalství?

Dovolte, abych v tom udělal jasněji: Christopher Ash celým srdcem doufá v úspěch vakcíny, přeje si, aby skutečně pomohla zachraňovat lidské životy, což považuje za žádoucí a správné. Nicméně, uvědomuje si, že vakcína, stejně jako jakákoliv jiná lidská aktivita, není bez úskalí, bez možných nebezpečí. Nabízí tři úvahy, které skutečně stojí za zamyšlení. Možná to zní kacířsky, ale takový už je úděl těch, co se domnívají přinášet slovo Hospodinovo.

(1) Především, možná jsme ještě Bohu nedovolili, aby nás jeho ruka – prostřednictvím pandemické krize – přivedla ke skutečnému pokání. Jinými slovy, Christopher se obává, že příliš rychlý nástup očkovací vakcíny nám může umožnit vyváznout z tohoto Božího testu (či soudu?) příliš rychle, příliš lacino.

„V mé zemi,“ píše Christopher o Spojených státech, „vidím jen velmi malé náznaky, že by COVID-19 pohnul společnost k Boží bázni, a v církvi to není o mnoho lepší. A nejhorší ze všeho je, že toho velmi málo vidím i ve vlastním samopravedlivém srdci. Když to píšu, říkám si: Christophere, každý den musíš činit pokání ze svých hříchů a utíkat se ke Kristu o milost. Avšak mou první reakcí je až příliš často – a říkám to ke své hanbě – reptání, kritika, sebelítost, obviňování vlády a politiků. Kéž se Bůh slituje a pohne mnou a pohne našimi církvemi a pohne našimi národy k hlubokému a širokému pokání...“

(2) Druhá Christopherova obava hovoří o tom, že rychlý úspěch vakcíny zcela nepochybně přiživí lidskou pýchu a samolibost, pocit, že opět – a zaslouženě – zvítězil lidský genius. Copak to neznáme, copak to neslyšíme všude kolem sebe?

Jak mimořádně nadaní, talentovaní a chytří jsou vědci ve farmaceutickém průmyslu! Dovednost, vynalézavost, tvrdá práce, vytrvalost a vědecká excelence těch, kteří vyvinuli vakcínu, je důvodem k úžasu a vděčnosti! Je mimořádné sledovat celý ten proces, jak pracují s takovou rychlostí a obětavostí…“

Přitom každý ždibec dovedností, každá unce invence a energie, každý závan moudrosti a poznání, jež mají ti, kdo pracují na vakcíně – či na čemkoliv jiném, co kdy lidstvu bylo ku prospěchu – pochází výhradně od jejich Stvořitele a je jeho darem! „Máš něco, co bys nebyl dostal..?“ (srov. 1 Kor 4,7). Bude vděčnost za rychlý objev vakcíny náležet Bohu, nebo ji slízne lidská pýcha a samolibost?

(3) Třetí obava se týká falešného pocitu bezpečí, který nám úspěšná vakcína může poskytnout. Už se na to všichni těšíme, ne? Na to, až se zase vrátíme k „normálu“? Jistě, ne vše asi bude úplně stejné – asi se už nezbavíme tolik té práce z domova, obchodní a úřední čtvrti měst se možná změní, budeme víc platit kartou a kupovat on-line. Ale v zásadě, život poběží jako dříve, díky očkování budeme zase v bezpečí, no ne?

„Jaký nebezpečný nesmysl! Samozřejmě nebudeme v bezpečí. Připomíná mi to obraz zvířete, jehož smrtelná rána byla uzdravena, a všichni se divili (Zjevení 13: 3); a přesto to bylo stále zvíře, pořád pod Božím soudem.“

Možná budeme po nějaký čas v bezpečí před jedním virem (pokud nezmutuje), ale Bůh má ve své moci podivuhodné a neznámé věci, aby jimi vykonal svůj soud nad hříšným lidstvem, pokud se tak rozhodne.

Pokud bude objevena úspěšná vakcína, buďme Bohu vděčni a berme to jako projev jeho milosrdenství, ale nemysleme si, že máme provždy vystaráno a budeme osvobozeni od jeho soudů. Jedině Kristova smrt a vzkříšení mohou přinést úžasné ujištění, že „není žádného odsouzení pro ty, kteří jsou v Kristu Ježíši“ (Ř 8,1).

Doufám tedy, že projekt očkování bude úspěšný“, končí Christopher Ash svůj článek. „Opravdu, skutečně. Přesto však se chci modlit, aby nás Boží laskavost vedla k novému pokání, aby nás jeho dary podnítily k vděčnosti a aby nám dočasná pomoc a úleva nezabránila v útěku do Kristovy náruče před Božím hněvem a soudem…“

Žádné komentáře:

Okomentovat