03 února 2021

Arvo Pärt / Koronavirus nás všechny poslal zpět do první třídy

Koronavirus nás svým způsobem poslal všechny zpět do první třídy. Teprve po absolvování tohoto testu můžeme začít přemýšlet o dalších krocích. Jedná se o velmi dlouhý proces“, prohlásil loni v dubnu v rozhovoru pro španělské noviny známý estonský skladatel klasické a duchovní hudby Arvo Pärt.

Jaká je nejdůležitější lekce, které bychom se měli ze současných omezení poučit?

To, co se děje v dnešním světě, nás všechny nutí přinášet oběti a chtít náš život jako by vrátit zpět. Svým způsobem je to jako „totální půst“ pro celý svět. Všechny kultury znají pojem půst, jeho výhody a dopad. Současná situace sebeovládání se týká nás všech - i ve světě umění, ať chceme nebo ne.

Tento malý koronavirus nám bolestivým způsobem ukázal, že lidstvo je jediný organismus a lidská existence je možná pouze ve vztahu k ostatním živým bytostem. Pojem „vztah“ by měl být chápán jako maxima, jako schopnost milovat. I když se jedná o skutečně vysoký standard, pro člověka možná až příliš vysoký.

Naše současná situace je paradoxní: na jedné straně to znamená izolaci, na druhé straně nás to sbližuje. Zatímco se izolujeme, měli bychom být schopni - dokonce jsme nuceni - ocenit naše vztahy v malém kroužku nejbližších a mít k nim sklon. To vše se musíme naučit, než můžeme očekávat, či dokonce požadovat, lásku a spravedlnost okolního světa. Koronavirus nás svým způsobem poslal všechny zpět do první třídy. Teprve po absolvování tohoto testu můžeme začít přemýšlet o dalších krocích. Jedná se o velmi dlouhý proces.

Inspirovala vás krize, současná hrozná situace, k tomu, abyste něco vytvořil, komponoval, nebo naopak, znamená pro vás jako skladatele odklad?

Americký autor John Updike kdysi řekl, že se snaží pracovat se stejným klidem a soustředěním jako středověcí řemeslníci, kteří svými řezbami zdobili i skryté strany lavic, ačkoli po dokončení by je nikdo neviděl. Snažím se, jak jen mohu, žít na stejném principu.

Má podle vás dopadající krize dopad na způsob, jakým je hudba komponována a vnímána? Pokud ano, jaká je nová forma, nový hudební jazyk, který se rodí po současné noční můře?

Těžko říct. Každé utrpení nutí umělce přiblížit se tomu, co je skutečně důležité, podstatné, esenciální. Pouze čas může říci, jaké ovoce takové soustředění na esenci přinese.

Je jasné, že po překonání této krize náš svět a naše společnost nebudou stejné.

Ano, přesně to se stane. Doposud jsme nevěděli, jak zacházet s naší svobodou správným způsobem. Trest může být bolestivý.

Jak byste hodnotil reakci zemí a vlád světa na krizi?

Krize vytvořila situaci, kdy jsou na všech úrovních náhle odhaleny všechny možné problémy a nedostatky. Nezáleží na tom, zda mluvíme o slabostech politických nebo sociálních systémů. Současná krize nikoho nešetří, ve stavu nouze každý odhalí svou skutečnou „hodnotu“, kterou již nelze skrýt. Nikdo neví, jak z toho vyjdeme, ale všichni víme, že nic nezůstane stejné.

 (Podle Estonian World zpracoval David Floryk)


Arvo Pärt (*1935), jeden z nejznámějších žijících skladatelů „vážné hudby", oddaný pravoslavný křesťan, který musel velkou část života strávit mimo domovské Estonsko, násilím připojené k Sovětskému svazu. Patří mezi vůbec nejuváděnější žijící skladatele. Spirituální autor s minimalistickými rysy, vyvinul svébytný výrazově asketický styl, založený na pomalé modulaci zvuků a transparentní ve své struktuře. Nahmátl svou hudbou cosi, po čem člověk žízní: zpomalení, vnitřní klid, krásu tiše vibrující docela blízko nás. Odkazuje na lidskou touhu po hledání pravdy, čistoty, víry, věčnosti a lásky.

(-df)

Žádné komentáře:

Okomentovat