26 listopadu 2022

David Floryk / Přidáte se k Adventnímu spiknutí?

Někdy v roce 2006 se skupinka amerických pastorů shodla, že oslavy Vánoc v jejich sborech by chtěly nějakou změnu. Vánoční příběh je příběhem lásky, naděje, vykoupení a blízkosti. Tak proč náš prosinec bývá časem stresu, shonu a konzumu? Utrácíme stále více, přesto dáváme méně. A méně také Boha uctíváme, když myslíme víc na sebe a vánoční pohodlí.

Nějak jsme vyměnili nejlepší příběh na světě za příběh o tom, co se nejvíc prodává - je načase to změnit, řeklo si tenkrát oněch pět kazatelů. A smluvili se, že nabídnou svým lidem plán na proměnu Vánoc, plán, jak znovu nalézt úžas a bázeň nad příchodem Božího syna na svět.

Advent Conspiracy, "Adventní spiknutí", tak svůj projekt nazvali. Smluvili se, že budou usilovat o vzpouru proti vánočnímu konzumu a pokusí se budovat zcela jinou kulturu vánočních oslav.

Aby věci rozhýbali, vyzvali pastoři tenkrát své sbory, ať lidé o Vánocích utrácejí méně pro sebe a více dají ostatním. Výsledkem bylo, že tato koalice sborů dokázala vybrat kolem půl milionu dolarů – dost financí na vyhloubení vysokokapacitního vrtu v Nikaragui a 13 hloubkových vrtů na pitnou vodu v Libérii.

Během let se „Advent Conspiracy“ stalo globálním hnutím lidí, rodin, sborů a komunit, které se brání zaběhnutému prosincovému nakupovacímu bláznění čtyřmi jednoduchými principy, které se však v našem světě mohou stát doslova revolucí: Uctívat naplno. Utrácet méně. Dávat více. Milovat všechny.

Portál „Advent Conspiracy“ je studnicí inspirací a nápadů pro čas adventu i Vánoc: programy pro domácí pobožnosti, příběhy ke sdílení, plány biblického čtení, rady pro domácnost, jak prožít Vánoce levnější a přitom bohatší, příklady „dobré praxe“ z různých křesťanských sborů a komunit, jak duchovně občerstvit návštěvníky sborových akcí… Většina materiálů je na webu k mání zdarma a je určena výslovně ke stažení a dalšímu užití, včetně spikleneckého loga! 

Přidejte se ke spiklencům

„Adventní spiknutí je založeno na radikální myšlence, že Vánoce můžeme slavit pokorně, a přitom krásně a velkoryse. Advent je příběhem podivuhodného okamžiku, kdy Bůh vstoupil do našeho světa, aby napravil a obnovil všechny věci. Je to největší příběh, jaký byl kdy vyprávěn, a mění úplně všechno – včetně způsobu, jakým slavíme Vánoce.“

Adventní spiknutí není jediným pokusem vzepřít se zesvětštělým vánočním zvykům. Podobných iniciativ, ať již v podobě organizovaných projektů či jen neformálních aktivit, existuje napříč křesťanským světem celá řada.

Pomozte proměnit zesvětštělé Vánoce

Možná i vy patříte k těm, které neuspokojuje zažitá lidová představa, že Vánoce znamenají plnou lednici a závody v pečení cukroví. Tak co takhle začít měnit způsob, jak slavíme advent a Vánoce? Chcete pro­žít adventní čas jinak, možná dobrodružněji, než jsme zvyklí?

„S kterou postavou vánočního příběhu se nejvíce identifikujete? S Marií, Alžbětou, Josefem, pastýři nebo králi?“, ptají se např. v „konspiračním“ úvodu k uctívání. „Každý z nich uctíval Boha svým vlastním, jedinečným způsobem…“ Tohle stojí za zamyšlení, co říkáte? Další otázka je totiž na tělo: Jak nejraději uctíváš Boha ty? Udělej si na to letos během adventu čas!

Co kaž­dý den ad­ven­tu vě­no­vat jed­no­mu dobrému skut­ku? Co nesoustředit se tolik na dárky, ale na dávání našeho času, naší pozornosti a blízkosti?

Co takhle inspirovat se u „spiklenců“ a zkusit letos prožít advent jako modlitební řetěz za skutečně křesťanské Vánoce?

Proč nezkusit – zvlášť v dnešní době, kdy mnozí opravdu mohou mít hlouběji do kapsy – kupovat méně, ale dávat více? Dříve, než začneme bezhlavě nakupovat a objednávat online, zamysleme se nad každým člověkem na svém seznamu. Co třeba pro každého obdarovávaného vyrobit nějaký speciální dárek na míru, třeba s dětmi? 

„Vánoce jsou naší šancí přiblížit se lidem v trápení. Je to čas všimnout si těch, kteří jsou normálně přehlíženi. Vánoce nás staví před úkol milovat lidi tak, jak jsme my sami Bohem milováni.“

Ano, jako křesťané jsme poznali a osobně zakusili radikální lásku Boží. Jakými hmatatelnými způsoby dáváme tuto lásku najevo lidem kolem sebe?

Ať již se rozhodnete tak či tak, pusťte se do toho! Vánoční čas, čas překvapení a zázraků, je za dveřmi!

(Inspirováno https://adventconspiracy.org/)

Žádné komentáře:

Okomentovat