06 června 2013

Odkaz Margaret Thatcherové


Margaret Thatcherová byla předsedkyní britské konzervativní vlády v letech 1979 – 1990. V době nástupu k moci Británie pod vládou levice hospodářsky upadala pod břemeny vysokých daní, obrovské inflace a masivního zestátnění průmyslu. Konzervativci viděli řešení v proměně společnosti zaměstnanců a klientů státu ve společnost vlastníků a podnikatelů. „Thatcheristická“ kontrarevoluce znamenala rozsáhlou privatizaci a liberalizaci, omezení moci odborů a rozvoj „lidového kapitalismu“ podporou drobných akcionářů. (Tyto myšlenky byly velkou inspirací pro střední a východní Evropu po roce 1989, nakolik jsme se z nich však skutečně poučili?) Klíčovou byla především změna v myšlení, která přinesla všestrannou rehabilitaci svobodného podnikání a navrátila Západu sebevědomí a národní hrdost.
Thatcherová nebyla v tomto boji první ani jediná. Stala se však (podobně jako v téže době president Ronald Reagan ve Spojených státech) ztělesněním konzervativního étosu a začala jej velmi prakticky uvádět do života. A byla to právě Thatcherová, kdo po Reaganově boku nejhlasitěji ze všech evropských politiků poukazoval na zvrácenost komunismu. Právem je proto pokládána za jednoho vítězů studené války, jež vedla k zániku sovětského impéria.

Thatcherovsko–reaganovská kontrarevoluce však zůstala nedotažena. Zatímco klasické „rudé“ levici šlo především o zestátnění ekonomiky a míru přerozdělování a hlavní boje se vedly především v hospodářské a daňové sféře, dnes se bojiště přesunuje spíše do morálně - kulturní oblasti, do sféry školství, rodinné a sociální politiky. Hlavním hybatelem levice se totiž stává hodnotově liberální a relativistická „nová“ či „kulturní“ levice. Ta svůj důraz na „osvobození člověka“ dotáhla až k osvobozování od společenských konvencí, tradiční morálky a náboženství. V jistém smyslu je tato ideologie větším nepřítelem, než klasická levice, která "pouze" dusila tržní ekonomiku. V tomto zápase nevystačíme jen s rétorikou o svobodě a volném trhu, boj se odehrává hlouběji, jde vpravdě o „antropologickou revoluci“, neboť se bojuje o pravdu o člověku, o podstatě, smyslu a cíli jeho žití. Kdo pozvedne prapor Západu tváří v tvář tomuto nepříteli? Kde jsou Thatcherové a Reaganové těchto pozdních časů?

Spor o Evropu
Thatcherová patřila ke generaci, která zažila Druhou světovou válku i německé nálety na Londýn. To formovalo její pozdější názory na evropské sjednocování a stálo za určitou nedůvěrou vůči Německu, zejména po jeho sjednocení počátkem 90. let. Její politika vůči Evropským společenstvím (pozdější EU) byla stále kritičtější a vyvrcholila výzvou, aby Británie Unii opustila. Pro středoevropany je tato část jejího odkazu dodnes neprozkoumaná. Vždyť kdo z těch, co hltali slova presidenta Reagana o sovětské "Říši zla", mohl tehdy porozumět debatám v Západní Evropě? Zatímco střet s komunismem měl pro nás jasné kontury, sofistikované debaty o vnitřních strukturách, suverenitách a kompetencích Unie nám unikaly. A mnohým unikají dodnes…
Navenek se premiérčina snaha mohla jevit rozporuplně: Ta, která doma bojovala proti rozpínavosti státu, se ve vztahu k Evropě snažila identitu a suverenitu národního státu naopak posílit! Ale paradox je jen zdánlivý, premiérčino úsilí bylo konzistentní: Vždyť levicové, socialistické a etatistické ideje, které byly doma vyhozeny dveřmi, se do Británie vracely oklikou bruselským oknem!
Přesto, že bývala kritikem velmi hlasitým, ve sporu o Evropu nebyla úspěšná a její varování začínají ožívat až nyní. Proč? Neměla tenkrát spojence, neb lidí podobně jasnozřivých bylo v Evropě nemnoho. A pak, zdá se, že ji zde zradila vlastnost, která bývala její devizou a často se jí vyplácela, tedy schopnost vyhrotit spor a držet jej, neuhýbat, nenabízet alternativu, nespokojovat se s málem, nepřistupovat na kompromis.
Síla, vytrvalost a důslednost, která z ní udělala "železnou lady", byla současně i její slabinou, která ji občas připravovala o spojence, z protivníků dělala skutečné nepřátele a činila z ní nesmiřitelného politika, s nímž není radno pouštět se do diskuse. Ač měla intelektuální schopnosti i politickou sílu, nestala se Thatcherová lídrem euroskeptických sil, které by přinášely skutečnou alternativu. A byla to právě tato její síla, co bylo příčinou i jejího politického pádu. „Nedostal“ ji žádný skandál, korupce či nevěra, úřad premiérky nakonec opustila až po rebelii vlastních ministrů a poslanců, pro které byla zřejmě příliš nesmiřitelná. Byla politikem, který rád mívá poslední slovo. Takové slovo ale už občas zaznívá do hluchých uší ...

Návrat domů 
V souvislosti s jejím životem i politikou se často hovoří o “protestantské etice”. A zřejmě zcela právem. Ve veřejném projevování své víry byla Thatcherová zdrženlivá, dávala však jasně najevo, že křesťanská víra i hodnoty z ní odvozené považuje za zásadní pro život svůj i celé země. Ctnosti jako píle, osobní iniciativa, víra, odvaha, odpovědnost a střízlivost vskutku výstižně charakterizují její osobnost. V nejlepším slova smyslu “metodistická” formace, která se vtiskla do celého jejího životního příběhu, byla ovocem rodiny, v níž Margaret vyrůstala. Její otec, nebohatý obchodníček v městečku Grantham, býval laickým kazatelem metodistického sboru. K metodistickému společenství Thatcherová tíhla po celý život. Mnozí současníci dosvědčují, že Bible v jejím životě skutečně hrála roli, ač ji necitovala nijak hojně.
K Písmu ukazoval i průběh posledního rozloučení v katedrále sv. Pavla v centru Londýna, pro které sama už před lety s pečlivostí sobě vlastní vybrala biblické texty a písně. Nad rakví tak zněl zpěv žalmů i stará puritánská píseň z pera Johna Bunyana, byl čten varovný text z listu Efezským o duchovní zbroji, i nadějeplná Ježíšova slova o příbytcích připravovaných v Otcově domě.
"Maggie, vrať se!", stálo na některých transparentech v davu před chrámem. Avšak Maggie již odešla cestou všeho živého, cestou bez návratu. Pokud však odešla tam, kam už dříve odevzdala své srdce, vrátila se domů. Pokračovat v jejím boji a dokončit to, co zbývá, už bude na nás ...

Publikováno v časopise ŽIVOT VÍRY

Žádné komentáře:

Okomentovat