09 června 2013

Věda je bádání nad chybami


Greg Craven, americký středoškolský profesor, autor myšlenkově svižné knihy, která vyšla jako „průvodce inteligentního laika džunglí veřejné debaty o globálním oteplování“, ve své knize píše:

Jeden z mých studentů přišel s nejstručnější a nejvýstižnější definicí vědy, s jakou jsem se dosud setkal: „Věda je bádání nad chybami.“ Taková definice obsahuje celou povahu vědy: základ v empirickém pozorování, nejistotu a sebekritický, samo-opravný přístup. Přestože si myslíme, že ve vědě jde o to mít pravdu, skutečná praktická věda se z velké části zabývá tím, že pravdu nemá.

Proč? Protože pokud jste ochotni uznat, že se mýlíte, jste na správné cestě, která vás dovede k tomu, že časem se budete mýlit mí; jako když si řeknete: „Radši najdu všechny trhliny ve své argumentaci dřív, než je najde někdo jiný.“ Je to zvláštní, ale své myšlenky vytříbíte nejlépe tak, že se je pokoušíte popřít. Hledání chyb je nejspolehlivější způsob, jak vylepšit své teorie, než pouhá snaha o nalezení podpůrných důkazů.
Je to užitečné i pro obyčejného člověka. My všichni právě teď žijeme s chybnou představou o některých věcech. Pokud si tohle nepřiznáme, ztrácíme možnost se těchto chyb v chápání zbavit a nahradit je porozuměním, které je blíž pravdě, a to dřív, než nám naše chyby ublíží (nebo nás zahanbí, což se mi často stává).
Věda spočívá v tom, že zkoušíme přiblížit naše představy skutečnosti; což vyžaduje značnou dávku nepříjemné pokory. Přece jen, když vypadnete z okna v desátém patře, gravitaci nezajímá, co si vy myslíte, že se stane. A to je důvod, proč – náboženství stranou – je ve vašem nejlepším zájmu změnit svá přesvědčení, aby odpovídala tomu, jak svět funguje, radši než doufat, že to půjde naopak.
Nikdy nezapomínejte, že je ve vašem nejlepším zájmu ptát se sama sebe: Je možné, že se mýlím? Jedině tak posunete své chápání blíž realitě a následně uděláte správná rozhodnutí – tedy ta, která vám s větší pravděpodobností přinesou štěstí a bezpečí.

Greg Craven: Hrozí nám globální oteplování? Průvodce inteligentního laika džunglí veřejné debaty, PROSTOR, Praha

Žádné komentáře:

Okomentovat