19 června 2014

Petici proti ubytovnám? Trochu pozdě, pane náměstku...

Dorazila ke mně Petice proti ubytovnám. Nepodepsal jsem. Souhlasím, že ubytovny pro chudé, kterých přibývá, a zejména lichvářský byznys, který se na ně přisál, jsou do nebe volajícím problémem a bolestí mnoha měst. Naplňuje mne hněvem, jak různí vydřiduchové bez soucitu ždímají lidi v nouzi a inkasují sociální dávky. A rozumím také nevoli a obavám těch, co bydlí v okolí ubytoven.
Nicméně ptám se, zda podpora petice, kterou vyslovují představitelé vedení našeho města (např. náměstek primátora Ostravy Martin Štěpánek (ODS), není jen populistickým (a alibistickým) pokřikem, který má odvést pozornost od kořene věci.
Vždyť porušují-li majitelé ubytoven zákon, není-li dodržován pořádek či vznikají-li provozem jiné problémy, mělo město už dávno zasáhnout, na to není třeba petice!
A že jsou ubytovny plné? Pak je třeba se ptát, co udělalo město pro své obyvatele v nouzi, aby nebyli nuceni se do tak předražených a povětšinou nedůstojných králíkáren uchylovat. Ostatně, lichva a zneužívání chudých obecně je rostoucím problémem naší země, nejen v bydlení. To pan náměstek primátora vidí až dnes? A to nemá - jakožto vlivný politik a veřejně činná osoba - jiné nástroje k řešení, než organizování petic? 
Jaká je vlastně sociální a bytová politika našich měst (nejen Ostravy)? Že žádná není? No tak to možná proto se nyní tak hlasitě vedení města peticí ohání. Vždyť komunální volby jsou už na podzim!

Žádné komentáře:

Okomentovat