20 června 2023

McCarthyho Cesta jako obraz otcovství

Cormac McCarthy, titán americké literatury, zemřel tento týden v Santa Fe v Novém Mexiku. Zemřel přirozenou smrtí ve věku 89 let. 

Autor dvanácti románů bývá řazen mezi nejvýznamnější americké romanopisce současnosti a srovnáván s Williamem Faulknerem. Popularitu mu přinesly také filmové přepisy jeho děl. McCarthy se narodil 20. července 1933 v irské středostavovské katolické rodině v Providence na Rhode Islandu. Vyrůstal v Tennessee, v padesátých letech sloužil u letectva a v šedesátých se podruhé oženil s anglickou zpěvačkou Anne DeLisleovou (rozešli se v roce 1976). Z prvního manželství s vysokoškolskou láskou Lee Hollemanovou měl syna. McCarthy se toulal; chvíli žil v Evropě, pak se vrátil do Tennessee, později se přestěhoval do El Pasa v Texasu a usadil se v Santa Fe. Se svou třetí ženou, Jennifer Winkleyovou, se rozvedl v roce 2006. Zanechal po sobě dva syny, Cullena a Johna.


Držitel Pulitzerovy ceny za literaturu

První kniha The Orchard Keeper (Strážce sadu) vyšla v roce 1965, ale u veřejnosti neuspěla. McCarthy se udržel v řemesle pomocí spisovatelských grantů. Jeho westernový román Krvavý poledník z roku 1985, ponurý násilný příběh lovců skalpů v polovině 19. století, si tehdy získal jen malou pozornost, ale dnes je považován za jeden z jeho nejlepších. Všichni krásní koně, první díl jeho hraničářské trilogie, byl jeho prvním úspěchem, do té doby prodal méně než 5 000 výtisků svých knih v pevné vazbě. „Hraničářská trilogie“ přinesla zvrat, znamenala zájem médií, přízeň čtenářstva a komerční úspěch. Na literární slávu reagoval tím, že odmítal většinu rozhovorů, vyhýbal se autogramiádám a vyhýbal se veřejnosti tak usilovně, že si vysloužil přirovnání k J. D. Salingerovi.

Pozici stěžejního amerického romanopisce stvrdil McCarthy svými dalšími dvěma romány, „thrillerem“ Tahle země není pro starý a zejména postapokalyptickým podobenstvím Cesta, za nějž získal Pulitzerovu cenu za literaturu. Kniha byla v roce 2009 zfilmována.

McCarthyho pověst temného, brutálního spisovatele je zasloužená, stejně tak je ovšem McCarthy skvělým vypravěčem a jeho díla jsou prostoupena fenomenálními popisy přírody. Jeho dílo se cíleně zabývá úpadkem a koncem epoch. Známý teolog John Piper jednou řekl, že „Cormac McCarthy je pro americký literární kánon tím, čím je kniha Soudců pro kánon biblický“. McCarthyho dílo toho však skrývá mnohem víc a mnohé nekrology ho neprávem obviňují z nihilizmu. Například literární vědkyně Karen Swallow Priorová ve své knize On Reading Well (O dobrém čtení) z roku 2018 uvádí román Cesta, desátou a nejslavnější McCarthyho knihu, jako vynikající obraz naděje.

Útlý román Cesta není útěšné, ba ani snadné čtení. Vypráví o putování bezejmenného otce a jeho malého synka k moři napříč nehostinnou a bezútěšnou krajinou několik let po blíže neurčené globální katastrofě, která zničila civilizaci i většinu života na Zemi. Jejich jediným dopravním prostředkem je ironický symbol konce naší civilizace: nákupní vozík z hypermarketu. Nekráčejí po cestě ke zřetelné naději, ba ani k pointě ne. Jdou dále, i když je stále jasnější, že cesta nevede nikam. Přesto McCarthyho vykreslení vztahu mezi otcem a jeho malým synem na pozadí umírajícího světa plného popela a zla náleží, jak podotýkají znalci, k nejpůsobivějším v americké literatuře.

Když cestují k pobřeží, vyhýbají se gangům, které propadly zkaženosti, a shánějí jídlo a zásoby, kde se dá. Otec učí svého chlapce, jak si uchovat “oheň“ – důstojnost, lidskost a odvahu. Protože i když už nic jiného nezbývá, na těchto věcech stále záleží:

Bude to dobrý, viď, táto…
To víš že jo.
Nic špatného se nám nestane…
To víš že ne. Protože neseme oheň.
Ano. Protože neseme oheň.

Žádné komentáře:

Okomentovat