23 září 2023

V tomto znamení obstojíš

V půli letošního srpna proběhly v Budapešti nákladné oslavy státního svátku sv. Štěpána, který se konal u příležitosti 1023. výročí založení maďarského státu. Ač se může zdát, že jde o maďarskou záležitost, na sociálních sítích získala poměrně velkou mezinárodní pozornost. Zaznamenali jste ji?

„Vydal jsem se na Štěpána do Budapešti a viděl něco jako zázrak. Vážně,“ píše na svém blogu známý konzervativní publicista Rod Dreher. V neděli 20. srpna byl svátek svatého Štěpána, prvního křesťanského uherského krále, korunovaného před 1023 lety. Jde o jeden ze tří státních svátků Maďarska. Byl to právě uherský král svatý Štěpán, kdo pro svůj národ slavně přijal křesťanskou víru. Bez Štěpána a jeho křesťanství by Maďarsko nebylo tím, čím je.

Vrcholem oslav byl impozantní ohňostroj nad noční hladinou Dunaje. Když se pak kouř ještě rozptyloval, nad Dunajem před budovou parlamentu se zformoval roj malých dronů. Vytvořily obrys maďarského státního znaku. Pak se rozptýlily a opět se spojily do výrazného tvaru svatoštěpánské koruny. A pak následoval poslední obraz: drony se spojily a vytvořily nad Budapeští velký světelný kříž.


„Málem mě to přivedlo k slzám,“
píše Dreher. Proč? Dobře to vystihuje následný Dreherův tweet: „Na obrázku vlevo je Budapešť letos na svátek svatého Štěpána. Na obrázku vpravo je New York o Velikonocích 1956: To, co bylo nemyslitelné v Maďarsku v roce 1956, se děje v roce 2023. A to, co se stalo v New Yorku v roce 1956, je v roce 2023 nemyslitelné…“

„Mí přátelé na Západě byli šokováni,“ pokračuje Dreher. Prý jediný podobný dronový sky-art, který by západní vlády pravděpodobně vytvořily, by byla vlajka LGBT Pride. Totéž platí i pro současnou Ameriku. Nástupnická ideologie liberalismu, tedy „wokeismus“, má také své nástupnické náboženství: náboženství duhy, nikoli kříže.

Dreher, který dlouhodobě patří k obdivovatelům národně konzervativního kurzu Orbánova Maďarska a který se dokonce do této země přestěhoval a pracuje pro tamní think-tank Danube Institut, ve svých komentářích k tomuto neobvyklému zážitku připojuje obsáhlou apologetiku Orbánova myšlení. Nu, nemusíme Orbánovi fandit ve všem, nicméně zdá se, že v obhajobě křesťanských základů evropské kultury je skutečně důsledný.

„Tohle znamená mít vůdce, který je křesťan a nestydí se za to. Tohle znamená mít vůdce, který věří, že víra, jež byla neoddělitelná od zrodu jeho národa, je životně důležitá pro jeho přežití,“ horlí Dreher. „Myslím, že většina současných Evropanů a Američanů nechápe, jak velká část toho, čeho si politicky a kulturně váží, je závislá na křesťanství, nebo od něj nějak odvozená.“

Může něco z toho přežít bez víry, která to přinesla? Vzhledem k prudkému úpadku křesťanství, nejprve v Evropě a nyní na celém Západě, to pravděpodobně brzy sami zjistíme.

„Křesťanská demokracie nemůže existovat bez křesťanů. To je problém, který si Orbán uvědomuje, ale jako politik ho nedokáže vyřešit,“ pokračuje Dreher. Ačkoli se 80 % Maďarů hlásí ke křesťanství, do kostela chodí jen asi 15 % z nich. Vzhledem k rychlým proudům dechristianizace, které procházejí všemi západními zeměmi a společnostmi, je těžké si představit, jak se lidé jakéhokoli národa udrží. Křesťanští pastoři, laičtí vedoucí, umělci, intelektuálové, a dokonce i otcové a matky si nemohou dovolit být v tomto boji o budoucnost civilizace pasivní. Politici nejsou kněží. Jak připomíná Orbán, zvolení představitelé mohou chránit způsoby života, na nichž závisí křesťanská kultura, ale právo a politika nenahradí život v pravé víře.

Přesto je v době, kdy sofistikované barbarství ovládlo vrcholnou část Západu, skvělé a chvályhodné vidět, že alespoň na jednom kousku kdysi velké civilizace není vše ztraceno. Například v době, kdy se inkvizitoři Evropské unie snaží trestat Maďarsko za to, že chrání své děti před LGBT propagandou, Disney – Disney! – v Německu dal zelenou novému seriálu pro mládež o teenagerce, která má sex se Satanem a otěhotní s ďáblovým dítětem. O tom bruselští barbaři ani nepípnou.

Skutečnou hrozbu prý představují zpátečničtí křesťané, jako je Viktor Orbán, kteří věří v rodinu a v hodnoty, kterým většina Evropanů věřila zřejmě ještě předevčírem.

Jak si správně Dreher všímá, Maďarsko doplácí na svou jazykovou barieru; maďarsky umí málokdo. Zbytek světa je tak odkázán na to, co mu anglicky mluvící liberální média o Orbánově Maďarsku řeknou, a to jsou vždy jen hrozné věci. Ne, Maďarsko není rajská zahrada a Budapešť není nový Jeruzalém. Ale pro křesťany a konzervativce všeho druhu je to oáza zdravého rozumu, v jejímž čele stojí lidem zvolený křesťanský pouliční bojovník.

V budově amerického velvyslanectví v Budapešti se v komunistických časech dlouhá léta skrýval před tajnou policií kardinál Mindszenty. Jistě i z oken této budovy, na které letos v červnu vlála duhová vlajka Pride, mohli v půli srpna zahlédnout na večerní obloze zářící kříž…

„Před sedmnácti stoletími, když se rodil křesťanský Západ, římský císař Konstantin spatřil na obloze kříž a legenda praví, že slyšel slova ‚V tomto znamení zvítězíš. To znamení dal na oblohu Bůh, žádný politik. Přesto, když jsem stál na Budínské výšině ve svobodných Uhrách na svátek svatého krále Štěpána a obdivoval pohled, který bych nad žádným jiným hlavním městem (kromě Varšavy) v bývalých křesťanských zemích nespatřil, mohl jsem si pomyslet: ‚V tomto znamení – a z této země – odoláte. dodává Dreher.

Žádné komentáře:

Okomentovat