09 prosince 2014

Moskva nebo Brusel?

Západ po roce 1989 nezvládl své vítězství nad komunismem a jeho elitám v důležitých kauzách uniká realita“, napsal nedávno slovenský křesťanskodemokratický politik a publicista Vladimír Palko ve svém kritickém textu o roli Západu v dění na Ukrajině. (Naleznete jej např. zde)
„Jistě to bude téma mnohých diskusí“, uzavírá Palko. Přivítali jsme tuto jeho výzvu a rozhodli se jeho text přetisknout (a doplnit polemickou reakcí Romana Jocha, kterou naleznete zde), neboť Palko přináší inteligentní kritiku Západu, která je cenná právě tím, že víme, že autor není žádný „putinovec“ a právem jej považujeme za spolubojovníka na mnoha politických i kulturních frontách. Jistě, kritizovat Západ neznamená být automaticky na ruských pozicích. Přesto však máme zato, že se Palko mýlí v mnohých svých východiscích i závěrech.  

Myslím, že se vyplatí tuto debatu mezi konzervativci vést, neboť dnes není otázky, která by více rozdělovala konzervativní politickou scénu, než otázka, zda je dnes pro nás větší hrozbou „Brusel“ nebo „Moskva“.
Polemiku Palko – Joch doplňují v podzimních KONZERVATIVNÍCH LISTECH další texty o (anti)amerikanismu a také jeden o „džingischánovských“ tradicích ruské a sovětské politiky. Ty dva „americké“ pocházejí z různých dob a různých zdrojů, nicméně pokoušejí se každý svým způsobem promýšlet, co vlastně znamená Západ, a co je na něm vlastně hodno kritiky. 
Ostatně, co je to „Západ“? Dá se udělat jednoduše rovnítko mezi Západ a „Brusel“, případně „Washington“? Nebylo by výstižnější pokoušet se odlišovat Západ jako civilizaci, jako ideu (k níž je snad možno být i dnes loajální), od aktuálních politických „režimů“ a jejich struktur a ideologií, které mnohé části Západu dnes ovládají (a právem zasluhují nejen kritiku, ale přímo odpor, ba „kontrarevoluci“)? Nebo je snad Západ už natolik morálně zkažený, nereformovatelný a nehodný obrany, že je namístě zlomit nad ním hůl - a začít se ohlížet po morálním majáku jinde? 
„I my jsme přece Západ a tato kritika je součástí vnitřní diskuse v rámci Západu“, píše Vladimír Palko a my, v KONZERVATIVNÍCH LISTECH, s ním ze srdce souhlasíme! Hodláme v této debatě pokračovat, zapojte se do ní spolu s námi.

° ° ° 

Publikováno jako součást redakčního úvodníku v KONZERVATIVNÍCH LISTECH, PODZIM 2014, v jejichž redakční radě autor zasedá.

Žádné komentáře:

Okomentovat