27 prosince 2014

Připadá vám, že vás čtení nebaví nebo na to nemáte čas? Vyzkoušejte to!

Nejste-li právě hbitý čtenář, neplánujte si přečíst rovnou 100 knih za rok. Možná, že pro vás bude akorát 40 či 50 svazků během roku. Nebojte se stanovit si laťku vysoko, ať vás to motivuje. Ale pozor, ať není vysoko příliš, tak aby nešla vůbec přeskočit. 

1. Čtěte kdekoliv
Čekáte u holiče? Čtěte. V čekárně u doktora? Čtěte. Jedete vlakem na výlet? Čtěte. Díváte se na televizi? Čtěte. Koupete se? Čtěte. Nudí vás kázání? (Jako mladík jsem takto přečetl podstatnou část Bible, ve chvílích, kdy jsem měl dojem, že mě kazatel uspává.) Zkrátka, vybudujte si návyk číst kdykoliv a kdekoliv.

2. Čtěte rychle
Čtěte bezhlasně, jen očima. Používejte prst nebo záložku ke sledování řádků, protože když zvednete oči od čtení, většinou se ztratíte. Nečtěte po slovech, ale cvičte se v umění přelétnout a obsáhnout zrakem rovnou celý řádek.

3. Čtěte chytře
Čtete-li nějakou intelektuálně náročnější knihu, přečtěte si nejprve úvod a závěr. Prolétněte nadpisy kapitol a hlavní titulky, ať si uděláte obrázek, o čem to je a co o tom chce autor říci. Pak teprve začněte číst vlastní text. Půjde vám to rychleji a snáze obsahu porozumíte, neboť již víte, oč autorovi jde a přibližně víte, co máte čekat.

4. Vypínejte častěji televizi
Učte se věnovat váš večerní čas seriozním časopisům a dobrým knihám. Nedovolte, aby vás zábava připravila o všechny mozkové buňky. Přivstaňte si a hned zrána něco přečtěte (vydržíte-li ovšem přitom vzhůru).

5. Čtěte, co vás baví
Hledejte knihy na témata, jež vás zajímají. Neupadněte do návyku číst stále dokola jeden žánr či sledovat jediné téma. Přečtěte si nějakou fikci. Čtěte životopisy. Čtěte klasiky. Střídejte to a hleďte, ať vás čtení baví. Začtete-li se a kniha vás nezaujme, klidně ji odložte a sáhněte po jiné, neztrácejte drahý čas koukáním do něčeho, co vás nebaví a co stejně nečtete.

6. Čtěte nejen to, co vás baví
Přimějte se přečíst i knihy, které jsou nějak důležité, přesto že. Zjistěte si, co četli velcí lidé minulosti a čtěte to taky. Čtěte známé autory. Poperte se s náročnými knihami. Najděte knihy velkých myslitelů minulosti a zakousněte se do nich. Střídejte náročné knihy s oddechovými, abyste neztráceli chuť číst. Kdo ví? Třeba si oblíbíte právě ty knihy, které vám daly nejvíc zabrat.


(Podle blogu Trevina Waxe na adrese http://trevinwax.com zpracoval –df)

Žádné komentáře:

Okomentovat