22 července 2013

Čtyři velké omyly dneška

Velké je lepší než malé
Bůh i dnes používá lidi velké jako David, aby porazili síly velikosti Goliáše. Nemějte strach z velikých věcí, nelekejte se jich. Nemějte starost o konečný výsledek, mějte starost o svou věrnost. Je-li Bůh skutečně Bohem, pak malé věci s ním jsou lepší než velké bez něj.

Nové je lepší než staré
Čtěte staré knihy. Potřebujete moudrost věků, abyste s její pomocí porazili bláznovství dneška. A když už čtete současné knihy, nehrňte se do četby zelenáčů, ale sáhněte po autorech, za kterými stojí jejich vlastní život. Moudrost není z vysoké školy, ale ze života. Podaří-li se dobré změny, nebývá to díky novým idejím, spíše díky tomu, že se prosadí něco vyzkoušeného, co platilo vždycky.

Mít je lepší než být
Neexistuje žádná souvislost mezi naplněností života a množstvím vlastnictví. Neredukujte své vzdělávání a učení na osvojování si využitelných dovedností. Učte se, abyste byli a rozuměli, nejen abyste uměli. Být Božím dítětem je lepší, než získat celý svět.

Viditelné je lepší než neviditelné
Ty nejdůležitější věci nejsou očím viditelné. Bůh není vidět – a přitom je tou největší a nejskutečnější realitou. Budete-li strukturovat svůj život jen kolem toho, co je vidět, budete mimo kontakt se skutečnou realitou. Nenechejte se příliš určovat a ovládat tím, co je vnější. Věnujte pozornost tomu, co je uvnitř. Je lepší být slepý s neviditelným Bohem, než vidět vše, ale bez něj.

(podle Johna Pipera zpracoval –df, publikováno v KONZERVATIVNÍCH LISTECH 10/2011)

Žádné komentáře:

Okomentovat