02 července 2013

Měsíčník KONZERVATIVNÍ LISTY má následovníka!

Nedávno spatřilo světlo světa první tištěné číslo periodika, které jsme se rozhodli pojmenovat VÝBĚR Z HROZNŮ. Proč právě takto?

Není naším vlastním postřehem, že hranice pěstování vinné révy bývala hranicí civilisace. Dnes to může platit sice spíše jen v symbolické rovině, ale odtud naše inspirace vínem plyne. Ostatně, jak praví Roger Scruton: „Co má lidstvo dělat, aby ho nestihla zkáza? Zpomalit. Mít rodinu. Číst knihy. A pít víno!“

Rádi bychom svým způsobem přispěli k naplnění okřídleného rčení In vino veritas. Nejsme přáteli KABINETních přístupů a také doufáme, že i když periodicita KONZERVATIVNÍCH LISTŮ znamená jistá přirozená omezení, nebudeme povětšinou natolik neaktuální, aby bylo případné volit název POZDNÍ SBĚR...
Budeme se čtenářům snažit nabídnout smysluplný celek s patřičným bouquetem, složený z textů, které dosáhly nejméně „24 stupňů přírodní cukernatosti“, tedy z textů vyzrálých, s myšlenkou i stylem.
Ať už shledáte celek suchým či sladším, budeme doufat, že hlava z konzumace nikoho bolet nebude, i když si dá večer o článeček víc; a kdyby přece, tak jen a jen z přemýšlení. To by pro nás bylo naopak největším úspěchem, neboť právě k tomu bychom chtěli podněcovat a inspirovat! Pokud se pak rozhodnete s plody vašich úvah přijít za námi a podělit se o ně s dalšími čtenáři, bude to pro všechny vskutku dobrý rok.
Ve VÝBĚRU Z HROZNŮ naleznete vždy to, co považujeme za nejlepší mezi texty z právě uplynulého období (zpravidla tří až čtyř měsíců), publikovanými na www.konzervativnilisty.cz a pokud nebude nějaký podstatný důvod k opaku, budeme usilovat zpravidla o texty původní, tedy nepřevzaté. Hrozny, ze kterých chceme vybírat, však nebudeme hledat pouze mezi těmi již publikovanými, ale vždy přineseme věrtel článků, které poprvé spatří světlo světa právě ve VÝBĚRU Z HROZNŮ.
Skuteční konzervativci nemají v dnešním světě vůbec na růžích ustláno. Každý však potřebuje v životě nějaké to povzbuzení. I to je tedy něco, co by KONZERVATIVNÍ LISTY chtěly přinášet – povzbuzení pro nás všechny, na které se často kde kdo dívá jako na (přinejlepším) podivíny; povzbuzení plynoucí z poznání, že hodnoty, které jsou nám drahé, nezastáváme sami, že ne my, ale ti ostatní jsou tu a tam trošku vedle – v tomto případě zejména politicky vedle; náš společný časopis totiž byl, je a zůstane předně právě politickým.
Jak jsme již dříve psali: nechceme si hrát na „nezávislost“. Naše konzervativní přesvědčení inzerujeme předem a beze studu. Jsme však vědomě a chceme být i nadále závislými na Pravdě, Kráse, Dobru, Spravedlnosti... a této závislosti toužíme dostát, jak jen to je pro nás, nedokonalé lidi, v tomto nedokonalém světě možné.
Dobře víme, že KONZERVATIVNÍ LISTY nejsou v tomto snažení žádným cílem, ale pouhým prostředkem. Vynasnažíme se, aby byly prostředkem přiměřeným. Naše dobrodružství pokračuje – teprve teď, po přeskupení sil, vyrážíme z Imladris. Přijměte, prosím, naše pozvání.

Vox Occidentis

Archív měsíčníku KONZERVATIVNÍ LISTY, který vycházel v letech 2009 – 2012, naleznete na adrese www.konzervativnilisty.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat