14 července 2013

Dvanáct cest k poznání Boha podle Petera Kreefta

Ježíš definoval věčný život jako poznání Boha. Lze ale Boha vůbec poznat? A jaké cesty k němu mohou vést? Jak vlastně můžeme poznat Boha a spolu s ním i věčný život? 
Podle amerického filosofa a spisovatele Petera Kreefta lze takových cest nalézt nejméně dvanáct.

  1. Jedinou konečnou a kompletní cestou je sám Ježíš Kristus, Bůh sám v lidském těle. „Kdo vidí mne, vidí Otce“, prohlásil o sobě Ježíš.
  2. Církev je Kristovým tělem, takže je možné poznat Boha také prostřednictvím církve.
  3. Knihou církve je Bible. Tato kniha, podobně jako Kristus sám, je nazývána „Slovem Božím“.
  4. Bible praví, že Boha je možno poznat v přírodě, ve stvoření (např. List Římanům 1. kap). To je přirozené, spontánní poznání Boha. Myslím, že nikdo, kdo žije na břehu moře, či třeba jen u živé řeky, nemůže být pouhým ateistou.
  5. Opravdové, skutečné umění může také zjevovat Boha. Znám bývalého ateistu, který říká: „Existuje-li taková hudba jako Bachova, pak musí existovat Bůh“.
  6. Lidské svědomí je hlasem Božím. Mluví neúprosně, bez jakýchkoliv „jestliže“, „a“ a „ale“.
Zatímco ony první tři cesty k poznání Boha (1-3) jsou nadpřirozené, tyto tři poslední (4-6) jsou přirozené. Zjevují tři Boží atributy, tři vlastnosti, po nichž lidský duch nejvíce touží: pravdu, krásu a dobrotu. To Bůh sám naplnil svět těmito třemi dary a vložil do nás touhu po nich. A zde je dalších šest cest či prostředků, díky nimž můžeme poznávat Boha.
  1. Rozum, uvažující o přírodě, umění či o svědomí, může rozumovými argumenty dospět k poznání Boha.
  2. Zkušenost člověka, život sám, jeho příběh, může také poodhalit, zjevit Boha. Můžete tak zahlédnout ruku Boží prozřetelnosti ve vlastním žití.
  3. Také kolektivní zkušenost lidské rasy, ztělesněná v dějinách či tradici, vyjádřená např. krásnou literaturou, může také odkazovat k Bohu.
  4. Boží svědkové, lidé, kteří Boha tak či onak poznali, jej zjevují a k němu odkazují svými životy. Jsou Boží „reklamou“, zrcadlem, v němž jej můžeme zahlédnout.
  5. Naše obyčejná dennodenní zkušenost plnění Boží vůle může zjevovat Boha. Lze Jej lépe zahlédnout, je-li oko našeho srdce čisté: “Blahoslavení čistého srdce, neboť oni uzří Boha“.
  6. Modlitba zjevuje Boha – ano, obyčejná modlitba. Naučíte se více o Bohu a lépe jej poznáte během několika minut v upřímné modlitbě, než během celého života, stráveného v knihovně.
Křesťané se naneštěstí občas neshodnou, zda ta či ona cesta je platná a použitelná. Ty cesty přitom podporují jedna druhou a jsou na sobě závislé – není nic bláznivějšího než chápat je jako soupeře a stavět jednu proti druhé, říkat „buď a nebo“!
Máte-li s tím sami problém, pak může být docela dobrým nápadem vyzkoušet je: Zaposlouchejte se do krásné hudby s modlitbou. Zamyslete se nad svým životem a hledejte v něm Boží ruku. Čtěte knihy, které vyprávějí o dějinách a o velikých lidech, o Božích skutcích minulosti. A modlete se! A klidně k tomuto seznamu připisujte další body, znáte-li nějaké. Jistě je více cest, jak nalézt a poznat Boha, než může obsáhnout kratičká úvaha – vždyť jej nemůže obsáhnout ani celičký svět.

Žádné komentáře:

Okomentovat